Anna palaa, Bolsanaro!

 

Hyvä Jair, et sinä mikään sotilas ole. Sinä olet yksi aikamme suurimmista taiteilijoista. Sinä maalaat Amazonin näyttämölle kuvan suhteestamme maapalloon ja luonnonvarojen jakamiseen. Tiedät, että taiteen tehtävä on kyseenalaistaa, herättää tuntemuksia ja avata väyliä normiajattelun taakse.

 

Sinä et ole todellakaan ole mikään piipertäjä. Sinä isket usvaa putkeen ja pakotat meidät myöntämään tekopyhyytemme. Kun Emmanuel Macron vaatii sinua lopettamaan sademetsien polttamisen ja alkuperäiskansojen tuhoamisen ja vähemmistöjen murskaamisen, sinä käsket ranskalaista vaikenemaan. Sinun mielestäsi Brasilian sisäisiin asioihin puuttuminen on tietenkin silkkaa moraaliposeerausta.

 

Kamalinta tässä on se, että olet oikeassa. Jaat kakkuasi kivikovaan tyyliin, mutta kovia ovat vastapeluritkin.

 

Jair, sinun teoksesi muistuttaa, että maailma toimii olemassa olevilla pelimerkeillä. Yksi diilaa pörssimiljoonilla, toinen huojuu kuilun partaalla pikavippikierteessä ja kolmas poimii kamelipaskaa. Taiteilijaystäväni isä kuittasi koppavalle pojalleen, että on helppoa olla kommunisti, kun on maha täynnä ja mersu alla.

 

Ne, jotka ovat iskeneet kuokkansa öljyyn, pelaavat omassa sarjassaan.

Rikas pohjoisnaapurisi syö kermat kaikista kakuista ja leikkii maailmanlopun nappuloilla. Venäjän kleptokraatit kähveltävät luonnonvarat, vaientavat opposition ja pullistelevat osoittaakseen kääpiösuurvallan mahtia. Kukaan ei puutu sheikkien takapajuiseen irstailuun, kunhan lähteet purskuttavat mustaa kultaa.

 

Kiina korvaa köyhät luonnonvaransa älyllä: siinä yhdistyy Neuvostoliiton valtakoneisto ja kolonialistisen Euroopan valloitusideologia. On aasialaisten aika poimia Afrikan antimet ja sivistää savannien väestöä digiaapisillaan.

 

Jair, teoksesi kantaa konkistadorien perintöä ja siirtomaaherran häikäilemätöntä charmia. Kulotat metsät lihaksi ja haistatat pitkät hyödyttämille inkkareille, homppeleille ja muille hippiäisille.

 

Täällä Suomessa sinua ymmärretään paria sateessa riehuvaa kiintiöaktivistia lukuun ottamatta. Emme mekään ole pulmusia. Myymme Jemenin lapsia pommittaville saudeille aseita. Käytämme oman osamme pallon luonnonvaroista alkuvuodesta.

 

Mekin harrastamme avohakkuita eikä meitä kauheasti kiinnosta, jos lajeja tuhoutuu. Ylipäätään elukoista ei ole niin väliä, kunhan kukaan sadisti ei rupea kissoja tai koiria kiusaamaan. Silloin suutumme niin maan perkeleesti ja murahdamme, että saunan takana on tilaa.

 

Kyllä maailmaan savua mahtuu. Havahdumme moraaliseen vouhotukseen vasta silloin, kun palavien autojen katku tunkeutuu sieraimiimme.

 

 

Keisari Nero muistetaan Rooman palosta, vaikka syytteet lienevät tekaistuja. Sinä pistät paremmaksi: napakan dialogin ryydittämä pyrotekninen näytelmäsi on täyttä totta ja se maalaa viiltäväntarkan kuvan ihmiskunnan räpeltämisestä. Minkä taiteilijan maailma sinussa sai!

 

Jair, sinut tullaan muistamaan, jos muistajia jää!  Anna soihtusi palaa!

Tietoa kirjoittajasta

admin

Olen porvoolainen erityisnuorisotyön sekaduunari. Harrastan seikkailuhenkistä tutkiskelua, purjehdusta ja tarinointia. Ihmettelen hiukan naiivilla tavalla, kuinka maailma toimii ja miten ihmiset kutovat sen ympärille verkostojaan ja systeemejään. Kellariperspektiivi on operatiivinen lähtökohta tee se itse –henkiselle tavalle tarkastella asioita ja ilmiöitä, itseäni ja yhteiskuntaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *