Snägäri 2.0

 

Porvoolainen Lehtimäen grilli on grilli isolla Geellä. Se tunnetaan ennen kaikkea valtavista makkaraperunoistaan ja tasokkaista burgereistaan. Alkukesästä käytin ruokakriittistä pikkupoikaa makkaraperunoilla, se on ainoita ruokia, jotka poika syö kitisemättä loppuun. Itselleni tilasin vähän nöyristellen kasvihampurilaisen.

 

”Niin mutta mikä niistä?”, kysyttiin kassalta ja eteeni lyötiin kattava vegaanilista. Haukoin henkeäni ja ähkyyn asti tofunugetteja.

 

Grillin päivitys houkuttelee testiryhmän paikalle. Adele, 17, käy ilmaisutaidon lukiota ja noudattaa vegaanista ruokavaliota. Kimi, 15, opiskelee rahtariksi ja tykkää reilusti lihasta. Adele tilaa nyhtökaurapatongin, Kimiä houkuttaa megalomaanisen kokoinen nyhtöpapuperuna-annos. Valitsen listalta kevyehkön jalopenohampurilaisen.

Jalopenohampurilainen on raikas pikkupurtava

-Kuinkas kauan olet ollut ilman lihaa, avaa Kimi herrasmiehenä keskustelun.

– Nelisen vuotta, mutta syön satunnaisesti villikalaa ja hunajaa, joten en mä nyt ihan täysi vegaani ole.

– Jaa, aika kunnioitettavaa kuitenkin. Meidän luokalla muuten oli yksi tyttö, joka ei ollut elämässään syönyt lihaa.

– No joo, mun lapsuudessa tulikin syötyä lihaa yhden ihmiselämän verran, naurahtaa Adele.         – Onneksi henkilökunta, siis vanhemmat, alkavat vähitellen olla tässä skenessä mukana.

Nuori polvi hakkaa aikuiset änkyrät asenteissa 6-0. Grillin terassilla ollaan ilmiöiden äärellä, pöydässä istuu ihmisiä eikä punaniskajuntteja taikka viherpiipertäjiä.

Annokset tulevat viidessä minuutissa, vaikka taukoamaton jono virtaa grillille. Kimin setti muistuttaa ehtaa mättöklassikkoa, mutta makkarat ovat vaihtuneet nyhtöpapuun ja majoneesit vegaaniversioihin.

Adelen patonki on sekin tuhti paketti; melkein liian suuri yhden henkilön syötäväksi. Huolellinen maustaminen tekee nyhtökaurasta mehukasta. Lehtimäen grillin tavaramerkiksi kasvanut valkosipulimajoneesi maistuu mutta ei dominoi liiaksi

– Tää on erittäin hyvää! Uskomatonta, että grillillä on pidempi vegelista kuin juuri missään kaupungin ravintoloista!?

Napakka jalopenohampurilainen rakentuu Apetit jauhis – pihvin ympärille. Tasalaatuinen herneproteiinivalmiste ei vakuuta Kimiä: ”Pihvi muistuttaa liiaksi koulun perusnugetteja”. Adele sijoittaa sen hyvälle grillitasolle: ei mitään gourmetia mutta yllättävän maukasta. Tuore salaatti ja jalopenon potku kompensoivat kokonaisuutta.

 

Nyhtöpapuperunat täyttävät nälkäisimmänkin vegaanin

Nyhtöpapu suorastaan häkellyttää. Sen rakenne muistuttaa kebablihaa, maussa on kaikuja hiiligrillatusta kanavartaasta ilman ihraista tirinää.

 

– Onhan tää kyllä aivan ok, myöntää Kimi. Adelen silmät tuikkivat peililasien takana: ”Todella tasokasta”.

 

Ulos kävellessämme myyjä juoksee perään uuden hampurilaisen kanssa: ”Hei, maistakaa vielä tätä, meillä on Beoynd Meat –pihvi kokeilussa, se ei ole vielä edes listalla. Maha ei vedä, mutta kiikutan burgerin kotiin puoliksi syödyn nyhtispatongin kanssa.

 

Jääkiekkojuniorit ovat saaneet itsensä hereille ja ylös pleikan ääreltä. Isken ateriat kouraan. ”Onpas hyvää patonkia”, hihkaisee ensimmäinen.

 

Toinen katselee hampurilaista hiukan nenänvarttaan pitkin. Upottaa kuitenkin siihen hampaansa, maistelee ja toteaa:

 

”Faija kuule, voin ruveta saman tien vegaaniksi, jos tuot mulle joka päivä tällaista!”

Lehtimäen Grilli:

Vegelista on grillisarjan täyskäsi
  • Hamarintie 45, Porvoo
  • Sisällä parikymmentä istumapaikkaa, pihalla avoin terassi
  • Aukioloajat:
  • Ark 10.30-20
  • la-su 12-20

    Kaikki kasvislistan vaihtoehdot saa myös vegaanisina versioina

 

 

 

 

Tietoa kirjoittajasta

admin

Olen porvoolainen erityisnuorisotyön sekaduunari. Harrastan seikkailuhenkistä tutkiskelua, purjehdusta ja tarinointia. Ihmettelen hiukan naiivilla tavalla, kuinka maailma toimii ja miten ihmiset kutovat sen ympärille verkostojaan ja systeemejään. Kellariperspektiivi on operatiivinen lähtökohta tee se itse –henkiselle tavalle tarkastella asioita ja ilmiöitä, itseäni ja yhteiskuntaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *