Bella on kaunis sisältä ja päältä

Luovuin lihapadoista muutama vuosi sitten. Ratkaisun taustalla vaikuttivat eläinsuojeluasiat, ympäristösyyt ja henkilökohtainen hyvinvointi. Nämä tekijät olivat häirinneet pitkään lihanautiskeluani, mutta aiemmin en löytänyt itsestäni voimaa muutokseen.

Kasvissyönti vaatikin tiukempia ponnisteluita ennen härkäpavun, nyhtökauran ja tofun suurta vallankumousta. Laiskana ruuanlaittajana nojasin vakaasti jauhelihan, mustapippurin ja juuston pyhään ravintokolmioon.  

Vaiheittain edennyt muutos on osoittautunut oletettua helpommaksi ja hauskemmaksi päätökseksi. Hyvää taustatukea ovat tarjonneet virtuoosimaisesti kokkaileva puoliso ja kotitaloutemme vanhanaikaiset sukupuoliroolit.  Peltonen vaihtaa öljyt ja laturit ja naputtelee nauloja.  Rouva, vankka feministi,  vastaa keittiöstä ja  kauppareissuista.

Ulkona syötäessä minua harmittaa usein olla se puolihankala asiakas, joka pitää melua erikoistoiveistaan. Yritän tyytyä vaikka pakastettuun falafeliin ja skippaan ruokalan vain silloin, jos vegevaihtoehdoksi suositellaan kanaa.

Onneksi ravintola-ala tulee kohinalla vastaan, eikä tasokasta vegaaniravintolaa tarvitse etsiä Berliinistä tai Tallinnasta saakka. Loviisalainen ravintola Bella, pikkukaupungin perinteinen pizza-pihvi-burger –paikka heitti vuonna 2018 härkäpapupyllyä ja muutti koko ruokalistan vegaaniseksi.

Päivittäin vaihtuvan buffet-pöydän (10,5€) pääruokana tarjottiin testireissulla ”karjaton paisti”. Aivoihin läjähti  yön yli kypsytetyn sian- ja naudanlihan maku laakerinlehtien kiertyessä uusien perunoiden ympärille.

Lihaisuuden tavoittelu nähdään helposti kliseisenä kikkailuna. Minusta Bellan ajatus perinneruokien kokkailusta vegaaniversioina on hauska – makutottumukset muuttuvat hitaasti eikä lihapullan makuun vannova syty hetkessä hummuksesta.

Karjaton paisti on nokkela idea. Se herautti kielelle lapsuuden joulun. Raikas punakaalisalaatti kevensi mehevää kokonaisuutta. Pelkään kuitenkin, että

Valkosipulilevite ruisleivällä kruunasi tuhdin ”paistiaterian”

vannoutunut lihasyöjä nikottelisi hiukan vaahtomuovimaiselle tofulle.  Sille myisin ajatuksen vegaanilounaasta  mieluummin Beefy burgerilla (18€).

Neljännesvuosisadan kasvisvaliolla eläneen rouvan makuun pihvi maistui turhan lihalliselle. Lihamaiset kasvit -genren syvään päätyyn pääsee Bellasakin amerikkalaisella Beyond meet-pihvillä,  joka on aiemmin  tunnettu mm. Bun2Bunin menusta.

Kuvaajan valitseman Wallenbergin burgerin (16€) murea tofupihvi sen sijaan aiheutti rouvassa kateusreaktion. Testiryhmän lapsijäsenen  sormet hamusivat hampurilaisten rapeita sämpylöitä. Tätä voi pitää keittiöltä melkoisena nappisuorituksena, sillä juniori lukeutuu kasvavaan ruokakriittiseen koulukuntaan, niihin, joiden mielenrauha saattaa murentua  salaatinlehden hipaistessa perunaa.  

Tuoreet lisukkeet ovat hyvässä tasapainossa.

Pojalle tilattiin tofish-annos (17€), jonka ravintola tarjosi pyynnöstä puolikkaana. Poika maistoi, ei huutanut mutta eipä oikein syönytkään. Maukas ja napakka ”feikkikala”  upposi sitäkin paremmin seurueen aikuisiin.

Tofishin kylkiäisenä tarjottavat maalaisranskalaiset kelpasivat: ”Tähän ravintolaan  tullaan uudelleen, silloin syön pelkkiä ranskalaisia, sämpylää ja pullaa”.

Tofish

Loviisan vanhalle linja-autoasemalle muuttanut Bella painii all around –vegaaniravintolana ihan omassa sarjassaan.  Se on tyylikäs vetonaula, joka houkuttelee visiitille kauniiseen rannikkokaupunkiin. Hyvän palvelun Bellaa voi suositella kenelle tahansa  jopa vegaanisuutta  korostamatta.

Kuvat: Pasi Markkanen

  • Mannerheiminkatu 14, 07900 Loviisa
  • A la carte, Arkisin lounas, launantaisin brunssi
  • 80 ap, kesällä myös terassipaikkoja

Tietoa kirjoittajasta

admin

Olen porvoolainen erityisnuorisotyön sekaduunari. Harrastan seikkailuhenkistä tutkiskelua, purjehdusta ja tarinointia. Ihmettelen hiukan naiivilla tavalla, kuinka maailma toimii ja miten ihmiset kutovat sen ympärille verkostojaan ja systeemejään. Kellariperspektiivi on operatiivinen lähtökohta tee se itse –henkiselle tavalle tarkastella asioita ja ilmiöitä, itseäni ja yhteiskuntaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *