Anna palaa, Bolsanaro!

 

Hyvä Jair, et sinä mikään sotilas ole. Sinä olet yksi aikamme suurimmista taiteilijoista. Sinä maalaat Amazonin näyttämölle kuvan suhteestamme maapalloon ja luonnonvarojen jakamiseen. Tiedät, että taiteen tehtävä on kyseenalaistaa, herättää tuntemuksia ja avata väyliä normiajattelun taakse.

 

Sinä et ole todellakaan ole mikään piipertäjä. Sinä isket usvaa putkeen ja pakotat meidät myöntämään tekopyhyytemme. Kun Emmanuel Macron vaatii sinua lopettamaan sademetsien polttamisen ja alkuperäiskansojen tuhoamisen ja vähemmistöjen murskaamisen, sinä käsket ranskalaista vaikenemaan. Sinun mielestäsi Brasilian sisäisiin asioihin puuttuminen on tietenkin silkkaa moraaliposeerausta.

 

Kamalinta tässä on se, että olet oikeassa. Jaat kakkuasi kivikovaan tyyliin, mutta kovia ovat vastapeluritkin.

 

Jair, sinun teoksesi muistuttaa, että maailma toimii olemassa olevilla pelimerkeillä. Yksi diilaa pörssimiljoonilla, toinen huojuu kuilun partaalla pikavippikierteessä ja kolmas poimii kamelipaskaa. Taiteilijaystäväni isä kuittasi koppavalle pojalleen, että on helppoa olla kommunisti, kun on maha täynnä ja mersu alla.

 

Ne, jotka ovat iskeneet kuokkansa öljyyn, pelaavat omassa sarjassaan.

Rikas pohjoisnaapurisi syö kermat kaikista kakuista ja leikkii maailmanlopun nappuloilla. Venäjän kleptokraatit kähveltävät luonnonvarat, vaientavat opposition ja pullistelevat osoittaakseen kääpiösuurvallan mahtia. Kukaan ei puutu sheikkien takapajuiseen irstailuun, kunhan lähteet purskuttavat mustaa kultaa.

 

Kiina korvaa köyhät luonnonvaransa älyllä: siinä yhdistyy Neuvostoliiton valtakoneisto ja kolonialistisen Euroopan valloitusideologia. On aasialaisten aika poimia Afrikan antimet ja sivistää savannien väestöä digiaapisillaan.

 

Jair, teoksesi kantaa konkistadorien perintöä ja siirtomaaherran häikäilemätöntä charmia. Kulotat metsät lihaksi ja haistatat pitkät hyödyttämille inkkareille, homppeleille ja muille hippiäisille.

 

Täällä Suomessa sinua ymmärretään paria sateessa riehuvaa kiintiöaktivistia lukuun ottamatta. Emme mekään ole pulmusia. Myymme Jemenin lapsia pommittaville saudeille aseita. Käytämme oman osamme pallon luonnonvaroista alkuvuodesta.

 

Mekin harrastamme avohakkuita eikä meitä kauheasti kiinnosta, jos lajeja tuhoutuu. Ylipäätään elukoista ei ole niin väliä, kunhan kukaan sadisti ei rupea kissoja tai koiria kiusaamaan. Silloin suutumme niin maan perkeleesti ja murahdamme, että saunan takana on tilaa.

 

Kyllä maailmaan savua mahtuu. Havahdumme moraaliseen vouhotukseen vasta silloin, kun palavien autojen katku tunkeutuu sieraimiimme.

 

 

Keisari Nero muistetaan Rooman palosta, vaikka syytteet lienevät tekaistuja. Sinä pistät paremmaksi: napakan dialogin ryydittämä pyrotekninen näytelmäsi on täyttä totta ja se maalaa viiltäväntarkan kuvan ihmiskunnan räpeltämisestä. Minkä taiteilijan maailma sinussa sai!

 

Jair, sinut tullaan muistamaan, jos muistajia jää!  Anna soihtusi palaa!

Snägäri 2.0

 

Porvoolainen Lehtimäen grilli on grilli isolla Geellä. Se tunnetaan ennen kaikkea valtavista makkaraperunoistaan ja tasokkaista burgereistaan. Alkukesästä käytin ruokakriittistä pikkupoikaa makkaraperunoilla, se on ainoita ruokia, jotka poika syö kitisemättä loppuun. Itselleni tilasin vähän nöyristellen kasvihampurilaisen.

 

”Niin mutta mikä niistä?”, kysyttiin kassalta ja eteeni lyötiin kattava vegaanilista. Haukoin henkeäni ja ähkyyn asti tofunugetteja.

 

Grillin päivitys houkuttelee testiryhmän paikalle. Adele, 17, käy ilmaisutaidon lukiota ja noudattaa vegaanista ruokavaliota. Kimi, 15, opiskelee rahtariksi ja tykkää reilusti lihasta. Adele tilaa nyhtökaurapatongin, Kimiä houkuttaa megalomaanisen kokoinen nyhtöpapuperuna-annos. Valitsen listalta kevyehkön jalopenohampurilaisen.

Jalopenohampurilainen on raikas pikkupurtava

-Kuinkas kauan olet ollut ilman lihaa, avaa Kimi herrasmiehenä keskustelun.

– Nelisen vuotta, mutta syön satunnaisesti villikalaa ja hunajaa, joten en mä nyt ihan täysi vegaani ole.

– Jaa, aika kunnioitettavaa kuitenkin. Meidän luokalla muuten oli yksi tyttö, joka ei ollut elämässään syönyt lihaa.

– No joo, mun lapsuudessa tulikin syötyä lihaa yhden ihmiselämän verran, naurahtaa Adele.         – Onneksi henkilökunta, siis vanhemmat, alkavat vähitellen olla tässä skenessä mukana.

Nuori polvi hakkaa aikuiset änkyrät asenteissa 6-0. Grillin terassilla ollaan ilmiöiden äärellä, pöydässä istuu ihmisiä eikä punaniskajuntteja taikka viherpiipertäjiä.

Annokset tulevat viidessä minuutissa, vaikka taukoamaton jono virtaa grillille. Kimin setti muistuttaa ehtaa mättöklassikkoa, mutta makkarat ovat vaihtuneet nyhtöpapuun ja majoneesit vegaaniversioihin.

Adelen patonki on sekin tuhti paketti; melkein liian suuri yhden henkilön syötäväksi. Huolellinen maustaminen tekee nyhtökaurasta mehukasta. Lehtimäen grillin tavaramerkiksi kasvanut valkosipulimajoneesi maistuu mutta ei dominoi liiaksi

– Tää on erittäin hyvää! Uskomatonta, että grillillä on pidempi vegelista kuin juuri missään kaupungin ravintoloista!?

Napakka jalopenohampurilainen rakentuu Apetit jauhis – pihvin ympärille. Tasalaatuinen herneproteiinivalmiste ei vakuuta Kimiä: ”Pihvi muistuttaa liiaksi koulun perusnugetteja”. Adele sijoittaa sen hyvälle grillitasolle: ei mitään gourmetia mutta yllättävän maukasta. Tuore salaatti ja jalopenon potku kompensoivat kokonaisuutta.

 

Nyhtöpapuperunat täyttävät nälkäisimmänkin vegaanin

Nyhtöpapu suorastaan häkellyttää. Sen rakenne muistuttaa kebablihaa, maussa on kaikuja hiiligrillatusta kanavartaasta ilman ihraista tirinää.

 

– Onhan tää kyllä aivan ok, myöntää Kimi. Adelen silmät tuikkivat peililasien takana: ”Todella tasokasta”.

 

Ulos kävellessämme myyjä juoksee perään uuden hampurilaisen kanssa: ”Hei, maistakaa vielä tätä, meillä on Beoynd Meat –pihvi kokeilussa, se ei ole vielä edes listalla. Maha ei vedä, mutta kiikutan burgerin kotiin puoliksi syödyn nyhtispatongin kanssa.

 

Jääkiekkojuniorit ovat saaneet itsensä hereille ja ylös pleikan ääreltä. Isken ateriat kouraan. ”Onpas hyvää patonkia”, hihkaisee ensimmäinen.

 

Toinen katselee hampurilaista hiukan nenänvarttaan pitkin. Upottaa kuitenkin siihen hampaansa, maistelee ja toteaa:

 

”Faija kuule, voin ruveta saman tien vegaaniksi, jos tuot mulle joka päivä tällaista!”

Lehtimäen Grilli:

Vegelista on grillisarjan täyskäsi
  • Hamarintie 45, Porvoo
  • Sisällä parikymmentä istumapaikkaa, pihalla avoin terassi
  • Aukioloajat:
  • Ark 10.30-20
  • la-su 12-20

    Kaikki kasvislistan vaihtoehdot saa myös vegaanisina versioina