Ranet iha vitun jees, lounashampurilainen kaipaa vähän luonnetta

Kasvisruoka arkipäiväistyy ja vegaaniruokavalio on siirtynyt aktivistileiristä trendivalinnaksi. Jokainen aikaansa seuraava ravintola tarjoaa useampia vegaanisia vaihtoehtoja. Kauppojen hyllyt notkuvat kauramaitoa, härkistä,  nyhtistä ja muita vaivattoman kasvisvalion elementtejä.

Aivan valtavirtaa vegeily ei silti ole. Työmaaruokaloiden menut pitäytyvät tiukasti pekonimakkarassa, leikkeessä ja hernerokassa. Usein kasvisruoka mielletään tylsäksi ja vähän aatteelliseksi puputtamiseksi.

Nuorten arkeen vege tulee koulujenkin kautta ja puolet Helsingin kouluissa tarjottavasta ruoasta on jo kasvista. Mutta ruokaleirityminen erottelee nuorisoakin. Yläkoulun ja amisten ruokaloissa kasvisruoka herättää enemmän tunteita ja kasvispäivinä hävikki on suurempaa. Taidelukioissa kasvispainotteinen ruoka ja vegaanivaliot maistuvat hyvin.

Liha- ja maitotuotteiden hiilijalanjälki on helposti kymmenkertainen kasvisperäiseen ravintoon nähden. Ilmastovaikutus alkaa purra tosissaan, kun kasvikset loikkaavat hipsterien lautasilta suuren yleisön ruokavalioon.

On aika tarkkailla vegemestojen tarjontaa takarivistä käsin. Viina-Honda ladataan tarkkisjäbillä. Keula suunnataan Kalasatamaan. Peltosenkellarin tutkimustiimin Kimi ja Joonas korvaavat useimpina kasvispäivänä ruokalakeikan lähikaupan eineksillä ja energiajuomilla. Hondan kabiinissa soitetaan vanhaa rokkia ja uutta suomiräppiä ja funtsitaan, mitähän se ”vähän tasokkaampi purilainen” mahtaa tarkoittaa.

Bun2bun jätti ensimmäisenä hampurilaisketjuna eläinperäiset ainekset listoiltaan syksyllä 2018. Ketjun hampurilaiset rakentuvat beyond meat –pihvin ympärille. Amerikkalainen innovaatio perustuu herneproteiiniin, perunatärkkelykseen, kookosrasvaan ja rypsiöljyyn. Veristä väriä saadaan punajuuresta.

Pikkukaupungin jätkille konsepti on vieras. Redin aulassa Joonas kääntyy ja kysyy suoraan:

”Ei kai peltsi tää oo perkele kasvista?”  Kimi näyttää kylttiä: ”On se, kato nyt!” Mutta jätkät ovat skarppeja, jekku naurattaa. ”Katotaan sitten mistä se on tehty, kyllä me vähän arveltiinkin, että näin saattaa käydä”.

Lounasannokset haetaan tiskiltä. Viikoittain vaihtuva lounashampurilainen maksaa 11,50 ja siihen sisältyy ranskalaiset. Jätkät iskevät hampaansa rapeisiin, kullanvärisiin raneihin. ”Nää on ainakin ihan vitun jees, sopivasti rapeita, hyvä rakenne, tarpeeksi suolaa. 5/5. ”

Hampurilaiset näyttävät houkuttelevilta, mutta ovat hieman odotettua pienemmät. Jätkät maistavat varovaisesti, kokonaisuus yllättää: ”Itse asiassa aika hyvää. Pihvi voisi olla napakampi suussa, mutta maku on vähintään ok. Siihen kaipaisi ehkä enemmän lihan tuntumaa mutta ei paha.”

Lounashampurilainen ohueksi paistetulla beyond -pihvilä maistuu, mutta jätkät kaipaavat hiukan särmää. Kuva Pasi Markkanen

Lounaspurilaisessa on kosolti rucolaa ja pihvi on ohueksi paistettu. Tryffelimajoneesia jätkät olisivat huolineet enemmänkin, sillä se oli ”ihan smoothia”. Myös karamellisoitu sipuli toimii pehmeästi.

”Sämpylä on jees, maustaminen on ok mutta pitäisi saada snadisti juonta, jotain sellaista twistiä.”

Nälkäiset suut napsuvat. Varttia myöhemmin edessä on tyhjä paperi ja ranskalaiskori. Kokonaisuudeksi arvotaan 3/5 tai 4/5.

Kaivattua luonnetta löytyy onneksi listalta. Fairly Spice Burgerin Texas Pete  -hot sauce, paahdettu chilli ja jalopeno ravitsevat kipakammann makukimaran ystäviä. Kokonaisuus on mehukas, kookas ja tulinen. ”Viiskautta viis, ei mitään vikaa”, hihkaisevat jätkät, ”tätä olisi pitänyt heti ottaa”.

On se tasokas, mutta niin pitää 14,5 euron hampurilaisen ollakin. Beyond meat –pihvin hinta nostaa tuotteen vääjäämättä ohi nuorisosarjasta. Mutta Bun2bun tekee rohkeaa pioneerityötä ja näyttää, että premium-purilainen lisukkeineen toimii mainiosti ilman eläinperäisiä aineksia.

Fairly spicy brgr potkaisee kipakasti. Kuva Pasi Markkanen

Omakustannepuolella euron juustot ja vitosen kebabit pyörittävät jätkien ruokaympyrää vielä pitkään, mutta ” ”Eihän tää vegaaniruoka nyt ihan perseestä ole”, kaverit tuumaavat.

Kimi vetää pilottirotsin niskaan ja käy tiskillä kiittämässä: ”Kyllä tää ennakkoluulot ja euron juuston voitti”

Uuden ajan hampurilaisia