Kolme miestä kinkyleffassa – kv miestenpäivän puheenvuoro

 

Marraskuu, sataa kolmatta päivää peräkkäin. Lasinpyyhkijät hakkaavat kuraiseen lasiin näköaukkoa, valot pirstaloituvat pieniksi palloiksi. Miehet istuvat etupenkillä matkalla elokuviin. Toisen poika jätetään matkalla treeneihin. ”Mistä se leffa kertoo?”, kysyy poika kohteliaasti.

Pojan isä hakee sanoja, kaveri vastaa välittömästi. ”Sadomasokismista, sellaisesta piiskaamisesta ja alistamisesta, kiinnostaako sua sellainen?”. ”En ole juuri perehtynyt aihepiiriin”, toteaa teini neutraalisti. ”Kato, jotkut vain on niin jumissa, että tarvitaan kovia otteita”, jatkaa kaveri analyysia. Poika kiittää kyydistä, likaisenharmaa Toyota liukuu pimeyteen.

Suuressa elokuvateatterissa istuu kolme miestä, ei muita. Ystävykset syövät hedelmäkarkkeja jaetusta pussista ja katsovat J-P Valkeapään elokuvaa Koirat eivät käytä housuja.

Elokuvan alkukohtaus vaikuttaa vähän päälle liimatulta prologilta, mutta se johdattaa suorittamisen alle koteloituvan leskeyden kipuun. Pekka Strangin esittämä Juha hoitaa yksihuoltajuuden ja kirurgintyönsä moitteetta.

Suomalaisen miehen runollisuus ilmenee usein arkisen personifikaation kautta. Autojen maailma kuulostaa pullistelevalta äijäpärinältä, mutta maanteillä rullaa hurja määrä emotionaalista lämpöä.

Muuan sukulaismies myi vanhaa Transitiansa. Ennen kauppaa mies porasi runkopalkkeihin reiät, tursutti palkit täyteen moottoriöljyä ja tulppasi umpeen – ettei ruostuisi uudellakaan omistajalla. Sama sukulaismies lihoi sydänkohtauksen partaalle, mutta koskaan sen traktorin öljynvaihtovälit eivät ylittyneet. Sellainen laiminlyönti olisi ollut valtava häpeä.

Tuttu hitsari kantoi äitinsä ja siskonsa kulkemisvastuun jo parikymppisenä. Osti niille autot palkastaan, teki huollot, katsasti ja vaihtoi renkaat. Ei se mitään kuulumisia puhunut, kyseli onko Mazda toiminut. Kerran se kännipäissään tunnusti, että kunnioittaa äitiänsä.

Elokuvan kirurgi kohtaa sattumalta Krista Kososen esittämän dominan. Kuristuskohtaukset avaavat polkua piilotettuihin tuntoihin. Niiden outo jännite vie mennessään, ja miehen kontrolli alkaa rakoilla. Kamera hakee oivaltavia kulmia alaviistosta ja katukiveyksistä.

Onhan miehessä yleensä pientä laittoa, mutta se laittaa muut jutut kuntoon. Se vetää sähköjohdot suoraan ja rakentaa talonsa vatupassilla. Suomalainen mies huolehtii, että salaojat toimivat. Kyllä se sekoilee, mutta yleensä keljumpikin äijä on luottamusyhteiskunnan tukipalkki.

Eliniänodotteessa mies  häviää naiselle seitsemällä vuodella. Syyt ovat tuttuja: tupakka, viina ja liian vähäinen liikunta, tapaturmat ja itsemurhat. Joka toinen 54-74-vuotias suomalainen juo liikaa. Lähes 80000 työikäistä miestä on pudonnut työelämästä pysyvästi.

Sitä viinaa juodaan siksi, että kännissä on kivaa. Humala on huikea sosiaalinen alusta ja tupakalla on parhaimmillaan meditatiivinen vaikutus. Siihen on aika pitkä matka, että raksaranet rullaavat joogamaton auki ja kiskovat parit aurinkotervehdykset ennen seuraavaa piikkausurakkaa.

Kansallisen hyvinvoinnin avaimet ovat miesten koulutuksessa, oli se sitten oppisopimusta, lukiota taikka työpajaa. Ammattiosaamisen rinnalle mies tarvitsee hyvinvointikoulutusta, elämänhallinnan ja vuorovaikutuksen taitoja ja ennen kaikkea yhteisön ja mielekästä tekemistä. Ja rakkautta.

Koirat eivät käytä housuja on oivaltava eurooppalainen taide-elokuva. Se tarkastelee suomalaisen miehen lukkoja. Teemastaan huolimatta se ei leiki eroottisella jännitteellä.

Katarsiskohdassa domina operoi kirurgin suussa pihtien kanssa. Ylipitkä kohtaus saa kovemmankin kaverin kiemurtelemaan penkissä.

Loppukohtauksessa kirurgi uskaltautuu kinkybileisiin. Heilahtelee epävarmasti tanssilavalla, niin jäykästi kuin mies vain voi. Katse kohtaa tutun dominan. Hymy paljastaa puuttuvan hampaan. Kososen näyttelemä domina hymyilee ujosti takasin, vapauden hetki liukuu lopputekstien rullatessa.

Joskus tosiaan tarvitaan kovia otteita. Ensin kannattaa ehkä kokeilla pehmeitä. Vaikkapa satujen kerrontaa, kukkasia ja älytöntä halailua ja pussailua.

 

 

Anna palaa, Bolsanaro!

 

Hyvä Jair, et sinä mikään sotilas ole. Sinä olet yksi aikamme suurimmista taiteilijoista. Sinä maalaat Amazonin näyttämölle kuvan suhteestamme maapalloon ja luonnonvarojen jakamiseen. Tiedät, että taiteen tehtävä on kyseenalaistaa, herättää tuntemuksia ja avata väyliä normiajattelun taakse.

 

Sinä et ole todellakaan ole mikään piipertäjä. Sinä isket usvaa putkeen ja pakotat meidät myöntämään tekopyhyytemme. Kun Emmanuel Macron vaatii sinua lopettamaan sademetsien polttamisen ja alkuperäiskansojen tuhoamisen ja vähemmistöjen murskaamisen, sinä käsket ranskalaista vaikenemaan. Sinun mielestäsi Brasilian sisäisiin asioihin puuttuminen on tietenkin silkkaa moraaliposeerausta.

 

Kamalinta tässä on se, että olet oikeassa. Jaat kakkuasi kivikovaan tyyliin, mutta kovia ovat vastapeluritkin.

 

Jair, sinun teoksesi muistuttaa, että maailma toimii olemassa olevilla pelimerkeillä. Yksi diilaa pörssimiljoonilla, toinen huojuu kuilun partaalla pikavippikierteessä ja kolmas poimii kamelipaskaa. Taiteilijaystäväni isä kuittasi koppavalle pojalleen, että on helppoa olla kommunisti, kun on maha täynnä ja mersu alla.

 

Ne, jotka ovat iskeneet kuokkansa öljyyn, pelaavat omassa sarjassaan.

Rikas pohjoisnaapurisi syö kermat kaikista kakuista ja leikkii maailmanlopun nappuloilla. Venäjän kleptokraatit kähveltävät luonnonvarat, vaientavat opposition ja pullistelevat osoittaakseen kääpiösuurvallan mahtia. Kukaan ei puutu sheikkien takapajuiseen irstailuun, kunhan lähteet purskuttavat mustaa kultaa.

 

Kiina korvaa köyhät luonnonvaransa älyllä: siinä yhdistyy Neuvostoliiton valtakoneisto ja kolonialistisen Euroopan valloitusideologia. On aasialaisten aika poimia Afrikan antimet ja sivistää savannien väestöä digiaapisillaan.

 

Jair, teoksesi kantaa konkistadorien perintöä ja siirtomaaherran häikäilemätöntä charmia. Kulotat metsät lihaksi ja haistatat pitkät hyödyttämille inkkareille, homppeleille ja muille hippiäisille.

 

Täällä Suomessa sinua ymmärretään paria sateessa riehuvaa kiintiöaktivistia lukuun ottamatta. Emme mekään ole pulmusia. Myymme Jemenin lapsia pommittaville saudeille aseita. Käytämme oman osamme pallon luonnonvaroista alkuvuodesta.

 

Mekin harrastamme avohakkuita eikä meitä kauheasti kiinnosta, jos lajeja tuhoutuu. Ylipäätään elukoista ei ole niin väliä, kunhan kukaan sadisti ei rupea kissoja tai koiria kiusaamaan. Silloin suutumme niin maan perkeleesti ja murahdamme, että saunan takana on tilaa.

 

Kyllä maailmaan savua mahtuu. Havahdumme moraaliseen vouhotukseen vasta silloin, kun palavien autojen katku tunkeutuu sieraimiimme.

 

 

Keisari Nero muistetaan Rooman palosta, vaikka syytteet lienevät tekaistuja. Sinä pistät paremmaksi: napakan dialogin ryydittämä pyrotekninen näytelmäsi on täyttä totta ja se maalaa viiltäväntarkan kuvan ihmiskunnan räpeltämisestä. Minkä taiteilijan maailma sinussa sai!

 

Jair, sinut tullaan muistamaan, jos muistajia jää!  Anna soihtusi palaa!

Harleyn Enkelit Oyj

Nyt on valtio kylään tullu/ ja on siellä kuin kotonaan/ Näin viimeinen kylähullu/ pois hoidetaan”, lauloi Juice Leskinen hoivakontrollista. Juicen mantteli yhteiskunnallisessa riimittelyssä lepää nykyisin räppärien harteilla. Sen valtion paikkakin on vallattu: nyt raitilla kukkoilee vierasperäinen terveysmafiarypäs.

Sote-miljoonia kyttäävät kartellit ovat ajaneet itsensä kilpailutuksessa paalulla paalupaikalle eikä pikkutoimijalla ole saumaa kakunjaossa. Bisnes on simppeli: vaivaistaloja pyöritetään minimimiehityksellä. Erikoistapaukset ylihoidetaan satojen eurojen tuntilaskutuksella. Voitot pumpataan monimutkaisten yritysjärjestelyjen kautta paratiisisaarilla ja yhteisöveroa vältellään sisäisellä pikavippitason korkokikkailulla.

Terveydenhuoltobisnes kannattaisi antaa Helvetin Enkeleille, Bandidokselle ja Cannonbollsille. Prätkäjengeillä on vahvaa näyttöä liiketoiminnan pyörittämisessä ilman julkista tukea saati kabinettikytköksiä. Kerhoilla on strategiset toimialat eli rakennussektori, veronkierto ja huumebisnes tukevasti hallussa.

Mopokerhojen harmaan talouden operatiivinen kotimaisuusaste hakkaa verosuunnitteluun erikoistuneet terveysbandiitit. Siinä missä hoivajätit opastavat lääkäreitä kikkailemaan liksansa monacolaisen verotuksen piiriin, tarjoaisi uusi korporaatio Harleyn Enkelit tuoreen ratkaisun: hoitajien palkka maksettaisiin pimeästi rehellisellä riihikuivalla. Tästä olisi sekin etu, ettei tuloveroja kertyisi mafiatalojen varastettavaksi, vaan koko summa jäisi paikalliseen kulutukseen ja kansalliseen hyvinvointiin.

Koko hoitoketjun lähituotantostrategia edustaisi uutta hyvinvointikonseptia lääkinnästä lähtien. Prosenttijengeillä on käyttövalmis mietojen huumausaineiden jakelu- ja tuotantoverkosto.

Vanhusten vaientamisessa voisi karsia suosittua mutta tappavaa opiaattilinjaa, joka nykyisellään listii vuosittain satoja ikäihmisiä pelkkinä yliannostuskuolemina.

Pankkien tulisi luonnollisesti kasvaa eettiseen liiketoimintaan ja alkaa joustaa käteisen käsittelyssä rehellisen harmaan talouden turvaamiseksi. Käteistalletuksiahan on kovasti ruvettu kyttäämään sen jälkeen, kun huumepoliisit kaappasivat hasisbisneksen pitkän linjan pienyrittäjiltä.

Prätkäjengien johdon sanotaan olevan psykopaatteja. Sekin on iso meriitti, sillä etenkin terveysbisneksessä yritysjohdon häikäilemättömyys palkitaan mehevillä optioilla. Mummojen on turha pelätä tatuoituja partanaamoja: johtoporras ei vaihda vaippoja missään muualla kuin Esperin väärennetyissä dokumenteissa.

Sitä paitsi ne pullistelevat liivikukot ovat tosipaikan suhteen ihan sympaattisia ja tuntevat heikko-osaisuuden tuhat kertaa paremmin kuin nykyisten vaivaistalojen takana häärivät sijoituskorporaatiot. Niiden silmäkulmat kostuvat varmasti fas-lapsen tai satavuotiaan veteraanin kivun edessä.

Miehelle, sankarille – kv. miestenpäivän puheenvuoro

Neliveto-Zetorin hydrauliikkapumpun vaihto jäi vähän kesken. Kolmen sodan veteraani hieroi viimeisellä elinviikollaan traktorikauppoja ja kovisteli vähän vaimoaankin.

”Isälle, sankarille”, mutisi karhea ääni miehen laskiessa vaatimattoman seppeleen arkulle. Jäin miettimään, miltä osin isäni ilmaisu ”sankarille” sisälsi vilpitöntä kunniaa, miltä osin se viesti hillittyä ironiaa. Sankariainekseen sekoittui keskivertoa enemmän sitä sellaista, no, sanotaan nyt muodikkaasti, toksista maskuliinisuutta. Sotimisensa 14-vuotiaana aloittanut pappa oli myös tappelupukari, viinaanmenevä despootti ja moninkertainen linnakundi.

Papan kerrotaan posauttaneen yhdellä kranaatilla lavallisen itänaapureita Karjalan taivaalle. Nuorena miehenä ne olivat naapurin Penan kanssa tapelleet. Joku tanko oli rytäkässä soljahtanut Penasta läpi. Lakituvalta vältyttiin tällä kertaa. ”Pojat on poikia,” kuului kunnanlääkäri langettaneen humaanin tuomionsa kursiessaan Penan kudoksia kasaan.

Pappa oli monialayrittäjä, perheenisä ja sekoiluistaan huolimatta hyvinvoinnin rakentaja, jonka lapsikatras koulutti itsensä kelpo asemiin. Pitkän elämän aikaikkunasta näkyi Neuvostoliiton synty ja tuho, suursodat ja Suomen kasvu tsaarinajoilta Nokia-buumin aallonharjalle.

Köyhyys ja väkivallan uhka olivat sisällissodan alla arkipäivää, tuvan seinällä roikkui pari käsikranaattia. Koulua käytiin muutama vuosi kylmissä kehitysmaaolosuhteissa. Erityisen tuen tarvitsijoille löytyi vaivaistaloa, velliä ja morfiinia.

Vanhoilla päivillään pappa levensi eläketienestiään vuokraamalla paria yksiötä. Isännän asemassa se innostui tsekkaaman vuokralaisten taustoja. ”On vain pieniä omaisuusrikoksia, ei mitään väkivaltaa tai sellaista vakavampaa”, yksi asukaskandidaatti selitteli. Neuvottelut loppuivat siihen ”Kummia se rosvo puhui… väkivaltajuttuja, ne nyt rikoksia sillä tavalla ole”, pappa hämmästeli silmät pyöreinä.

Vaurastumisen vuosisata oli kipeä ja verinen. Sankaripolvi kasasi kansakunnan, vaikka miestä ahdisti. Kuosissa pysyneet veteraanit rakensivat yhteiskuntaa ja taloja, mutta heräsivät painajaisiin ja siirsivät traumojaan suurten ikäluokkien kasvuympäristöön.

Herkempiä päitä putoili sotien jälkeisessä narkomaaniaallossa ja viina myrkytti kymmeniä tuhansia miehiä rujoon sankarihautaan. Muistan vielä viimeisiä hampaattomia sotaveteraanipuliukkoja, jotka kömpivät metsäkoijistaan asutuksen liepeille dyykkaamaan. Päihteiden kautta ne pystyivät öristen puhumaan ja kestämään pelot, traumat ja häpeän.

Tänään, kansainvälisenä miestenpäivänä, pitää muistaa, että mies tarvitsee läpi elinkaarensa rakkautta ja hemmottelua. Ylipäätään ihmisen kyky tuntea empatiaa ja toimia vuorovaikutuksessa syntyy hyvistä lähisuhteista ja tarpeiden huomioinnista.

Nykymiehen traumat saattavat olla toisenlaisia, mutta mieheen sattuu yhä. Monet yksinkertaiset miehen työt ovat kadonneet jälkiteollisesta maailmasta eikä sankaruuden näyttämöksi tahdo löytyä edes sotatannerta.

Miehen erityistarpeet tulee tunnistaa varhain. Hoivan lisäksi erityishuomiota tulee kiinnittää miesten koulutukseen. Huonosti koulussa menestyvistä oppilaista yli 70% on poikia. Koulun tulee löytää väyliä poikien vahvuuksien tukemiseen.

Jos mies olisi maahanmuuttajaryhmä, tulipunaisinkin kupla sulkisi rajat sen edestä. Tilastojen valossa miehellä on vahvaa taipumusta rikollisuuteen. Vuonna 2017 miehet tekivät kolme neljännestä kaikista rikoksista. Henkirikoksista miesten osuus on 87%. Raiskausepäillyistä yli 99% on miehiä. Karusta tilastoista huolimatta meistä useimmilla on miehiä naapureina, koulukavereina tai kollegoina ja perheenjäseninä. Siinä mielessä miesintegraatio toimii esimerkillisesti.

Haluan uskoa miehen tulevaisuuteen. Vaikka miesten tekemät rikokset eivät ole pelkkiä yksittäistapauksia, pyydän aikaa ja ymmärrystä. Miehiin suunnattu hoiva maksaa itsensä takaisin. Miehen elämä ei ole aina ihan helppoa: tunteista puhuminen alkaa olla oletusarvo, mutta minkäs teet, jos niistä on opetettu vaikenemaan. Kun häpeä puristaa rintaa, on helpointa vetää kivanaamio pintaan, pistää nortti huuleen ja antaa dieselin laulaa.

Jokaisella miehellä on sankaruutta ja rakkautta jaettavana ja tarina kerrottavana. Usein ne kerrotaan omintakeisesti. Tunnen miehiä, jotka ostavat sukulaisilleen autoja, mutta eivät milloinkaan osoita kiintymystään sanoin.

Yksi tärkeimpiä rakkauslähetyksen kohteita olisi ammattikoulu, jossa oppilaiden enemmistö on poikia. Pojat kehittyvät yleensä vähän hitaammin, joten monen röökipaikalla rehvastelevan kundin sisällä pärisee hauras pikkujäbä.

Amiksissa käytetään päihteitä enemmän kuin missään muissa oppilaitoksissa. Koulunkäynnin ongelmien kirjo on laaja. Silti koulutusleikkaukset kurittavat ammatillista sektoria raskaalla kädellä. Nuoria miehiä syrjivä politiikka on vastuutonta yhteiskunnallista pikavippaamista!

Ammattikouluissa tarvitaan elämänhallinnan ohjausta ja tähtipölyä. Vuoden kova jätkä – palkinto kuuluu Aleksis Salusjärvelle, joka on vetänyt amiksissa lukutaitohanketta ja jatkaa tehtäväänsä itseilmaisukouluttajana vankiloissa.

Sopiva hemmottelu, varhainen tuki ja terapia ja loppuun asti hoidettu koulutus ovat ensiarvoisen tärkeitä siksikin, että miehet hallitsevat maailmaa. Ruotsi pitää naisyritysjohtajien kärkipaikkaa 6,6% siivulla. Koko maailman parlamenteissa naisia on vajaa viidennes. Jos mies voi hyvin, koko maailma voi huokaista helpotuksesta.

Vuosituhannen lopun lähestyessä papan puheet pehmenivät. Se piti keinutuolissaan viimeisen vuosittaisen linjapuheensa ja ehdotti Suomen ja Ruotsin yhdistymistä Kuningatar Victorian vallan alle. Vanha lahtari nosti pintaan ympäristöarvot ja suositteli kokoomuksen liittämistä vihreisiin. Vitivalkean tukan alla tippui kyyneliä hiipuvan 94-vuotiaan patriarkan kertoessa, miten hyvältä tuntuu, kun läheiset käyvät kylässä.

Alan tulla tämän miesjutun kanssa valmiiksi. Seitsemänvuotias saapuu koulusta, heittää takin nurkkaan ja kantaa eteeni englantilaisen moottoripyörälehden. Näyttää uuden Kawasaki Ninjan kuvaa ja kysyy koska voi saada sellaisen. Hän on kuulemma hurja, likainen susipoika.

Semmoista se on, miehen elämä. Se on hurjaa tasapainottelua itkun ja sankaruuden välillä. Lellikää poikia, antakaa niiden leikkiä traktoreilla tai nukeilla, jutelkaa niiden kummituksista ja jännitteistä, hameista ja luurangoista! Jos pojat voivat hyvin, niiden ei tarvitse äksyillä jurrissa virtuaalisessa snägärijonossa tai kiistää isolla korokkeella tieteellisiä tosiasioita.